Soustruhy

Soustruh je stroj, nástroj, který se točí díl provádět různé operace, jako je řezání, broušení, rýhování, vrtání, nebo deformace s nástroji, které jsou aplikovány na obrobek vytvořit objekt, který má symetrie kolem osy otáčení.


Soustruhy se používají v woodturning, zpracování kovů, kovu spinning, a glassworking. Soustruhy mohou být použity k tvaru keramiky, best-known design je hrnčířský kruh. Většina vhodně vybavenou kovoobráběcí soustruhy může být také použit k výrobě většiny rotačních těles, rovinné plochy a závity nebo šroubovic. Okrasné soustruhy mohou produkovat trojrozměrný těles neuvěřitelné složitosti. Materiál může být držen na místě buď jeden nebo dva centry, alespoň jeden z nich může být dojatý vodorovně ubytovat rozlišné materiální délky. Jiné metody zahrnují upínání upínání práce kolem osy otáčení pomocí sklíčidla nebo kleštinou, nebo na čelní panel, pomocí svorek nebo psů.

Příklady objektů, které mohou být vyráběny na soustruhu zahrnují např. svícny, tága na kulečník, ozdobné nohy stolu, mísy, baseballové pálky, hudební nástroje (zejména dechové nástroje), klikové hřídele a vačkové hřídele atd...