Tipy pro práci s vibrační bruskou

Pořídili jste si vibrační brusku a zatím jste neodhalili všechny její tajemství? Připravili jsme pro vás deset zajímavých tipů, které vám pomohou vytěžit z ní maximum, aniž byste ji přetěžovali.

Naučte se správně zakládat brusný papír. Po uchycení do svorek musí pevně přiléhat k pěnové ploše, aniž by visel. Pouze tak zabráníte předčasnému opotřebení. Pokud se vám to pořád nedaří, nebojte se list brusného papíru zkrátit. Ne všechny brusky mají dostatek místa pro ukrytí přebytků.
Upřednostňujte papíry s textilním podkladem před těmi, co jsou vyhotoveny z papíru. Při silných vibracích stačí malá nerovnost, aby papír protrhla. Nekupujte zbytečně speciální brusné papíry nastříhané na míru. Existují pouze dvě velikosti vibračních brusek. Ty menší spotřebují třetinu brusného listu na šířku a ty větší polovinu na výšku. Brusný papír přehněte na potřebném místě a po vláknu ho odtrhněte.

Pokud jste si zakoupili vibrační brusku s odsáváním prachu, s největší pravděpodobností najdete v balení plastový přípravek, který lze zasunout do otvorů v brusce. Jde o nástroj, pomocí kterého vyrobíte v brusném papíru otvory na správných místech. Brusný papír perforujte až poté, co ho "obujete na brusku".

Naučte se správně volit zrnitost brusného papíru pro práci, kterou děláte. Pro intenzivní odebírání dřevěného materiálu volte zrnitost 40, pro běžné zpracování 60 a pro dohlazení 100 ale i 120. U plastů a kovů se budete pohybovat ve světě vyšších hodnot. Zamyslete se i nad tím, jaký materiál brousíte. Vibrační bruska si poradí s dřevem, plasty, ale i kovy.

I když brusné mřížky na sádrokarton jakoby náhodou pasují do vibrační brusky, vyhýbejte se broušení sádrokartonu. Jemné částečky prachu proniknou do ložiskového obložení motoru a bruska předčasně přestane fungovat. Servisní středisko vám takovou poruchu neuzná.

Při broušení dělejte po povrchu materiálu rovnoměrné krouživé pohyby s mírným přítlakem. Nesnažte se urychlit broušení tím, že na brusku budete tisknout silou. Vysoká zátěž motoru může způsobit jeho selhání a u levných brusek vám prasknou jejich silentbloky. Jejich výměna je většinou nerentabilní a nové si svépomocí nevyrobíte.

Pokud potřebujete zvýšit intenzitu broušení, vložte do práce svůj pohyb. Posouvejte rychlými pohyby brusku vpřed a vzad, jakoby jste pracovali s hoblíkem. Pokud se spojí rotační pohyb brusného zrna se směrovým pohybem vašich rukou, posunete výkon vibrační brusky směrem do vyššího segmentu pásových brusek.

Pokud je bruska vybavena regulací otáček motoru, využívejte ji. Při hrubém opracování materiálu s velkým zrnem volte maximální otáčky, při jemném dobrušování s jemným zrnem otáčky snižte. Dosáhnete nejen rovnější povrch, ale i menší únavu rukou.

Využívejte hrany na to, abyste se zbavili vrstev nátěrů, tmelů a jiných tvrdých nečistot, které chcete z povrchu odstranit. Tím, že se kmitající síla roznáší na malý styčný povrch, výkon narůstá. Čelní a zadní hrana mají ještě jednu zbraň navrch. Poslouží na vybroušení prohlubní, kam by se plocha brusky nikdy nedostala. Stejně hladký povrch tak dosáhnete i na nerovných podkladech.

Dávejte brusce při práci čas na oddech aby se nepřehřívala a po každé větší zátěži ji pročistěte vysavačem. Prodloužíte tak její životnost a zabráníte předčasnému opotřebení. Mějte na vědomí, že žádný z hobby modelů nepočítá s tím, že bude sloužit v profesionální provozu.