Brusky pro amatéry i profesionály

Při opracování dřeva, kovu či plastů, případně při dělení různých materiálů jsou nepostradatelnými pomocníky brusky. Usnadňují a zefektivňují práci nejen kutilům, ale i montérům nebo pracovníkům ve výrobních závodech. Výrobu nábytku, opracování svařovaných konstrukcí, dělení oceli nebo dlaždic a podobně si bez nich, prostě, neumíme představit. Kvalitní brusku potřebuje každý kutil.

Při prvním - hrubém broušení větším úběrem materiálu využijeme vibrační brusky s převodovkou, která dokáže snížit otáčky, a tedy počet kmitání na 12 000. Lze využít i brusný talíř (velká přednost brusek), který lze prodloužit čelním klínovitým nebo obdélníkovým nástavcem. Brusivo se na takový talíř může upevnit z obou stran, z vrchní i ze spodní, takže lze současně brousit oběma stranami. Příkladem takového použití je broušení lamelové okenice nebo různých štěrbin.

V případě, že vibrační pohyb do všech stran není na požadovanou práci vhodný, týká se to například broušení zábradlí či madel, lze použít lineární brusku. Pohonný mechanismus provádí vibrační pohyb pouze v jednom směru, takže můžeme použít brusné desky různých průřezů a brousit i zmíněné problémové plochy. Většina výrobců má ve svém programu brusné desky, které si uživatel může vytvarovat do požadovaného tvaru a pak na něj upevnit brusný list. Prodávají se jako kvádr z pěny, která se dá upravit seříznutím. Efektivnější je upevnit brusný papír na opracovávaný materiál a brusnou desku na něm vybrousit na požadovaný tvar. Následně upevníme brusný list na přizpůsobenou brusnou desku. Dosáhneme přesně takový tvar, jaký potřebujeme.

Patří mezi brusky s menším úběrem. Jsou jedněmi z nejmenších elektrických ručních nářadí vůbec. Pro malou velikost a nízkou hmotnost se používají na broušení hran a finální opracování nábytku, přebroušení spojů sádrokartonových desek. Ve velké míře se používají v automobilovém průmyslu na broušení laků, barev, tmelů. Plochu opracovávají prostřednictvím brusného papíru, který osciluje velmi velkou frekvencí - při největším výkonu až 20 000-krát za minutu. Brusivo - brusný list - má tvar obdélníku, ve kterém jsou otvory určeny k odsávání odbroušeného materiálu. Brusky mají sice integrovaný filtr a turbínu na odsávání prachu, ale při delším používání brusky se doporučuje používat odsávací zařízení. To šetří nejen brusivo a stroj, ale i naše zdraví. Brusivo je na talíři připevněno suchým zipem. Při jeho upevňování je třeba myslet na to, že brusným papírem nesmíme zakrýt otvory, které slouží k odvádění prachu.

Na hrubé broušení
Samostatnou kapitolou mezi pásovými bruskami jsou pásové pilníky. Konstrukcí sice pásové brusky nepřipomínají, slouží však na stejný účel. Brusný pás pohání hnací válec v hlavě stroje přes kladku malého průměru na předním konci vyměnitelného ramene při pásech o šířce 6, 12, 16 a 19 mm. Pásová jednotka s hlavou a ramenem bývá zpravidla výkyvná, což přispívá k optimálnímu výběru polohy při práci. Brusný pás se samočinně napíná a není nutné se neustále ujišťovat, zda je napnutý. Svou konstrukcí je předurčen pro práci na těžko přístupných místech, na obrušování ornamentů dřevěného zábradlí, obrušování rámů, vybrušování drážek a dutin, kam se dá jen těžko dostat s pilníkem nebo rašplí. Samozřejmostí jsou elektronicky nastavitelné otáčky (od 1 350 do 3 800 ot. / min), což umožňuje obrušovat nejen dřevo, ale i kov, plasty, keramiku či jiné materiály.

Vibrační brusky
Vyznačují se efektem tzv.. samoostření. Ten zajišťuje, že jednotlivé krystalky brusiva se při broušení nezaoblují a netupí, ale pomaličku se z nich odlamují drobné částečky. Právě odlamováním je zaručeno to, že na brusivu vždy vznikají nové ostré hrany, které dokáží efektivně brousit až do jejich úplného spotřebování krystalů, a tak se mnohonásobně prodlužuje životnost brusného pásu. Problém by mohl nastat při broušení starých barev a laků - brusivo by se mohlo rychle zanést. Výrobci brusných prostředků mysleli i na to, proto jsou brusné pásy určeny pro tuto práci potažené povlakem, který zabraňuje předčasnému zalepení zrn vrstvou barvy. Většinou je jím stearát vápníku s antistatickou úpravou. Na jednodušší orientaci a rozeznávání jednotlivých typů brusiv je zavedeno označování: červená barva označuje brusivo určené k opracování dřeva, modrá označuje brusivo na kovy, černá na beton a omítky, žlutá na barevné kovy a bílá na lepivé nátěry. Při koupi brusiva si je však třeba dávat pozor, protože barevné označení není u všech výrobců jednotné, proto si jeho význam je třeba ověřit.

Pilníky
Na rozdíl od úhlových nebo přímých brusek se používají převážně na opracování dřeva, jen v malé míře na odstraňování rzi a nečistot kovů. Při opracování dřeva mají ze všech běžně používaných brusek největší úběr - odebírání až 12 g materiálu za minutu. Proto se většinou používají na hrubé opracování dřeva; jemné broušení a leštění je v kompetenci vibračních nebo excentrických brusek. Jako brusivo slouží "nekonečně" dlouhý pás o šířce 60 až 105 mm a rychlostí je 230 až 400 ot. / min. Samozřejmostí je u těchto brusek elektronická regulace otáček, která nám umožňuje přizpůsobit otáčky opracovaného materiálu.