Vysokotlaké čistící stroje

Tyto stroje nám mohou ušetřit finanční zdroje i námahu. Využijeme je nejen při mytí vozu, "krtkovaní" potrubí, ale i při odstraňování koroze pískováním.

Přívod vody
Čistá voda je pro vysokotlaké čistící přístroje nižší kategorie velmi důležitá, protože jejich části, které přicházejí do styku s vodou, jsou vyrobeny z plastu. Kdyby se sem dostal například písek, okamžitě by zapříčinil porušení těsnosti, což znamená ztrátu tlaku v přístroji. Ve skutečnosti to může znamenat i konec životnosti hlavy a pístů již po několika provozních hodinách. Neznamená to však, že bychom se měli jejich koupi vyhnout, je třeba však důsledně dodržovat návod k jejich obsluze. V případě podezřelého zdroje vody doporučujeme koupit si přídavné vnější jemné sítko na vodu - pro případ roztržení či jiného poškození vnitřního sítka na přívodu do přístroje. Při koupi nejlevnějších strojů bychom se měli podívat, jaký je jejich nepřetržitý provoz, protože nemají ventilátor na chlazení motoru. Mohou pracovat maximálně půlhodinu, pak si musí "odpočinout". Proto ani vstupní voda nesmí přesáhnout teplotu 40 ° C, v opačném případě hrozí přehřátí plastové hlavy, pístů a její poškození. Na každém stroji jsou dva malé závitové otvory - přívody na vstupní a výstupní (tlakovou) vodu. Výjimkou jsou přístroje se zabudovaným samonavíjecím bubnem na hadici, které mají přívod vždy spojen s hadicí. Vodu máme nejčastěji napojenou z vodovodu. Aby bylo vidět, zda není sítko na přívodním potrubí znečištěné, případně poškozené, se přívody vyrábějí z průsvitného materiálu.

Jak pracují
Čistící stroje se skládají z elektromotoru, který je přes hřídel spojen s čerpadlem. Objem pístů u domácích přístrojích třídy hobby je malý. Průměr pístu je asi 20 mm a jeho zdvih 15 - 20 mm. Přesto díky vysoké frekvenci pohybu se i u nejmenších přístrojů dosahuje tlak až 10 MPa. Prostor mezi talířem a písty je vyplněn plastickým mazivem, v dražších přístrojích olejem. Vstupní a výstupní voda se připojuje za hlavou.

Každý stroj má v hlavě tlakový spínač. Když pustíme spoušť, čerpadlo ještě chvíli (zlomky sekund) pracuje, zatímco v hlavě stoupne tlak. Tlakový spínač zareaguje na zvýšení tlaku, zatlačí na mikrospínač, který vypne přívod proudu do motoru. Když se opět zmáčkne spoušť, tlak poklesne a mikrospínač spustí elektromotor.
Kvalitnější přístroje mají vzduchem chlazený motor, trošku vyšší tlak a vyšší průtok vody. Tlak vody lze regulovat, ale regulace není plynulá, je téměř skoková a velikost tlaku nelze odečíst. Tlak se reguluje otvorem na tryskách. Příkon mají do 3 kW. S vodou však pracují hospodárně a provedou množství užitečné práce. U nejmenších přístrojů je tlak 10 MPa, průtok vody kolem 300 l / h, výkon kolem 1,5 kW. Do přístrojů v obou kategoriích se montují plastové hlavy.

Dražší přístroje mají kovové hlavy ze slitin hliníku. Neoxidují, a to má podstatný vliv na jejich životnost a způsob mytí. Mytí studenou vodou je většinou málo efektivní, protože mastnotu neodstraní. Proto přístroje s teplotou vody do 40 ° C najdou uplatnění, pokud chceme opláchnout od bláta či prachu například kolo, ale na znečištěnou karoserii, na kterou se dostává olej, musíme použít teplejší vodu. Přístroje pro domácí použití s ​​hlavami z hliníkových slitin snesou teplotu vody do 60 ° C. Další výhoda kovových hlav oproti plastovým je, že jednotlivé součástky, včetně těsnění, je možné vyměnit, protože hlava se dá kompletně rozebrat, a to usnadňuje a zlevňuje opravy.

Elektrický a benzínový motor
Přístroje s benzínovým motorem využijeme všude tam, kde v dosahu není elektřina. Jsou však dražší než elektrické. Z hlediska životnosti, jednoduchosti provozu a údržby přístrojů jsou nejlepší přístroje s elektrickým pohonem čerpadla. Mezi nimi již najdeme přístroje, které si vodu dokáží ohřát i samy, takže nepotřebujeme přívod teplé vody. Nejjednodušší má teplotu výstupní vody 60 ° C. Profesionální přístroj na benzínový pohon s průtokem 1 100 l / h pohání motor s výkonem 9,6 kW. Přístroje s hlavou z hliníkových slitin mohou pracovat i při teplotě vstupní vody do 60 ° C. Objemnější přístroje mohou v kotli i ohřívat vodu.

Kvalita provedení profesionálních strojů je odlišná. Hlavy jsou vyrobeny ze speciální mosazi, která má vynikající kluzné vlastnosti a odolává vysokým tlakům. Činné části pístů jsou z keramiky, která vyniká tvrdostí. Výkony se začínají při 500 l / ha tlaku 12 MPa, končí se při 1 000 l / ha tlaku 150 MPa. Mnohé z nich vyžadují přívod třífázového napětí. Pokud rotační trysku přístrojů ve třídě profi namíříte na dvoucentimetrové desku, voda ji prorazí za několik sekund. Například při čištění pneumatik musíme trysku vzdálit na více než 20 cm, jinak hrozí, že roztrhne nebo poškodíme ventily. Přístroje s průtokem 1 000 la tlakem 25 MPa dokáží rozbít jednodenní beton. Při práci se silnějšími přístroji musíme proto dávat dobrý pozor a pracovat opatrně. Jejich velkou výhodou je plnohodnotná plynulá regulace tlaku v každém rozsahu. Mezi těmito přístroji se nacházejí kvalitní horkovodní čističe. Jsou modifikované pro potravinářství a do výbušného prostředí. Topným médiem je nafta nebo plyn, a to i při pohonu motoru benzínem.

Příslušenství
Se speciální tryskou lze vyčistit ucpané kanalizační potrubí. "Krtek" má zpětně uloženy trysky, takže hadice se táhne do potrubí, přičemž proudem vody z trysek se čistí jeho stěny vysokým tlakem vody. Tento doplněk využijeme i na čištění okapů. Se speciálním nástavcem lze zase prodloužit koncovou trysku na dva metry a dostat se k nepřístupným částem strojů a zařízení. Hadice se dají prodloužit až na 30 m, takže nemusíme pracovat v blízkosti stroje (nad 30 m už klesá účinný tlak v potrubí). Speciální pomůckou je pískovací zařízení. Můžeme si například opískovat disky na kolech auta a po zimě je natřít novým nátěrem. Pracují s pískem se zrnitostí do 0,2 mm. Doporučuje se ostrý křemičitý písek. Jde o speciálně upravenou trysku s hadicí a trubkou, kterou zapíchneme do písku. Tryska přes hadičku podtlakem strhává potřebné množství písku do hadice, mísí ho s tlakovou vodou a vystřikuje na pískovaný předmět. Na čištění chodníků a teras existuje plošný čistič s dvěma šikmo proti sobě ležícími tryskami. Na mytí vinných nebo pivních sudů využijeme rotační hlavu, která je tak malá, že projde skrz pěticentimetrový otvor v sudu. Otáčí se kolem dvou os, takže důkladně vyčistí celý vnitřní povrch.

Způsob aplikace záleží od trysky
Využití přístroje a způsob jeho aplikace na některé činnosti závisí na použité trysce. Člení se podle tvaru vodního paprsku. Bodový paprsek vypadá jako přímka, rotační paprsek popisuje kružnici, V-paprsek je plochý paprsek rozstřikují vodu v určitém úhlovém výseku. Rotační tryska je velmi dobrý nástroj na odstraňování nečistot. Ostrý vodní paprsek, který se dá do pohybu po kružnici, lépe odstraňuje nečistoty, a přitom má širší záběr než bodový paprsek. Jeho pohyb se dosahuje průtokem vody přes talířek s šikmo provrtanými otvory. Otvory usměrní vodu na malou trubku. Jeden její konec je pohyblivě uložen a tvoří ústí trysky, druhý je uzavřen. Ve středu trubky je otvor. Trubka se odvaluje po vnitřní kuželovité stěně zakončení hadice. Voda, která se rozkutálí trubkou po stěnách trysky, vchází do středového otvoru a otevřeným koncem vystřikuje ven během pohybu trubky. Tím se vytváří pohyblivý vodní paprsek.

Přisávání saponátu
Všechny stroje přisávají saponát pod nízkým tlakem. Využívá se k tomu buď speciální tryska s větším ústím, nebo na levnějších přístrojích odmontujeme trysku. V obou případech z hadice vychází voda s nízkým tlakem, jinak by přisávání nefungovalo. Zařízení na přisávání je konstruováno tak, aby se saponát nedostával k pístům (v takovém případě bychom mluvili o sání vysokým tlakem). Proto se za hlavou, v zúženém průřezu, kterým pokračuje stlačená voda, nachází injektor. V zúženém průřezu teče voda rychleji a v některých místech se snižuje tlak. Dochází zde k fyzikálnímu jevu nazvanému hydrodynamický paradox, který může vzniknout pouze při proudící kapalině. Na injektor je přes zpětný ventil (kulička, sedlo, pružinka) připojena tenká hadička, jejíž druhý konec je v láhvi s čistícím prostředkem. Podtlakem se čistící prostředek velmi jemným proudem nasává do tlakové vody a zlepšuje její čistící účinek. Na levnějších strojích je pouze přívodní otvor na přídavné chemikálie. Dodává se k nim hadička se sítkem, přes které se dávkují přísady. Na dražších přístrojích je malá nádobka, do níž se dávkuje saponát. Čisticí prostředky dodávají prodejci přístrojů, ale do amatérských můžeme nalít i běžně používané saponáty na mytí nádobí, autošampon a pod. V žádném případě však do vody nesmíme přidávat uhlovodíkové rozpouštědla, benzín, naftu a pod. Mohly by se rozleptat plastové části a hrozí nebezpečí výbuchu.

Vysokotlaké čistící stroje neočistí karoserii auta úplně. Mechanickému čištění houbou nebo kartáčem se nevyhneme. Jemný povlak špíny, který zůstává po odstranění viditelných nečistot, zůstane na povrchu, dokud ho neutřeme. Neodstraní ho ani tlakový proud vody. Na karoserii zůstávají šmouhy. V autoumývárnách jsou z tohoto důvodu namontovány kartáče. Před mytím auta houbou nebo kartáčem je však důležité odstranit hrubé nečistoty tlakovou vodou, která zároveň změkčí všechny špinavé povlaky, takže kartáčem je lze odstranit bez poškrábání karoserie. V každé myčce mají vysokotlaké čističe na tento účel a na odstranění špíny ze spodu karoserie a z kol.